css template

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića

08.12. 2013 god.

image

Kuća vojvode Živojina Mišića smeštena je u dubodolini, nedaleko od centra sela Struganik. To je prostrana monumentalna građevina impozantnih dimenzija, jedna od zadružnih porodičnih zgrada sačuvana na području Valjevske Kolubare. Veličina i solidnost konstrukcije nameću pretpostavku da je građena u nekom relativno mirnijem razdoblju početkom prošlog veka, a možda i u predustaničko vreme, jer je izvesno prema zapisu o "rabu božjem Živanu Mišiću rodom Kaljeviću koji požive 38 leta" (spomenik) da je brojna zadruga Miša Kaljevića i znatno ranije imala neko stanište na ovom mestu.

Podignuta je kao polubrvnara-polučatmara, kakve su u ovom kraju rađene u prošlom veku i do danas je sačuvana u autentičnom stanju. Celom dužinom zgrada je podvojena na prostoriju zvanu "kuća", sa ognjištem primaknutim pregradnom zidu, i veliku i malu sobu. Postavljena je na kosom terenu pa je "kuća" na useku, a deo gde su sobe podzidan je i iskorišćen za podrum (na ćelicu). "Kuća" ima dvoja naspramna vrata koja omogućuju lakšu vezu sa ostalim zgradama u domaćinstvu. Sobe takođe imaju dva ulaza, jedan iz "kuće", a drugi spolja. U "kući" je pod od nabijene zemlje, a takav je ranije bio i u sobama. Krov je četvoroslivan, blažeg nagiba, pokriven ćermidom. Rodna kuća vojvode Živojina Mišića u Struganiku izuzetan je spomenik naše kulturno-istorijske prošlosti, sa dvojakim spomeničnim svojstvom: istorijskim - pripadao je porodici proslavljenog vojskovođe prvog svetskog rata Živojinu Mišiću i etnografskim - spomenik je narodnog graditeljstva.

Zakonom je zaštićena 1974. godine kao kulturno dobro od velikog značaja. Na ovoj značajnoj građevini izvedeni su kompletni konzervatorsko - restauratorski radovi. Kako je kuća vojvode Živojina Mišića kulturno dobro od istorijskog i etnografskog značaja, ona je i prezentirana kao istorijsko - etnografski kompleks. Izložba o značaju njegove ličnosti predstavljena je u ambijentu iz koga je ponikao. U "kući" je rekonstruisan autentični enterijer, a u sobama su izloženi eksponati biografskog i vojno-istorijskog karaktera, uz izvesno dozvoljeno prilagođavanje prostora muzeološkoj nameni (ostavljena su kasnije probijena spoljna vrata na maloj sobi, postavljeni su drveni podovi u sobama i hodna linija od opeke u "kući").

image

image

image