css template

Spomen kuća u Robajama

 

Spomen kuća u Robajama jedan je od najznačajnijih spomenika naše novije istorije u čitavom delu zapadne Srbije. U njoj se 18. septembra 1941 godine Josip Broz Tito sastao sa prvom partizanskom jedinicom na oslobođenoj teritoriji. Kolubarskim bataljonom valjevskog partizanskog narodno oslobodilačkog odreda. To je bilo od presudnog značaja za dalji razvoj Narodnooslobodilačkog pokreta u ovom kraju i čitavoj Srbiji.

 

Zgrada je do danas sačuvana u autentičnom stanju, manjih dimenzija, u osnovi pravougaona sa plitkim temeljima od lomljenog kamena, zidovima uređenim u bondruku i četvoroslivnim krovom pokrivenim biber crepom. U unutrašnjosti se nalaze tri prostorije: kuhinja i dve sobe. U načinu njene gradnje zastupljeni su svi principi narodnog graditeljstva iz prvih decenija ovog veka. To je tipična građevina kakva se u to vreme najčešće podiže u našim selima. Jedinstvena u načinu gradnje, bez posebno obrađenih detalja i ukrasa, ali skladna i funkcionalna, građevina ostvlja prijatan utisak.

 

Pored nje u dvorištu se još i pomoćne zgrade iz tog vremena, mlekara, koš i hlebna peć. Sve to čini jednu zaokruženi celinu i doprinosi upotpunjavanju ovog spomeničkog ambijenta.

 

 

 

 

image

image

image