Otvori mapu

Vodopad Skakalo

Vodopad Skakolo se nalazi na reci Manastirici koja izvire na severozapadnim padinama planine Maljen.
Vodopad sa kaskadama, visine oko 30 metara, predstavlja veoma značajnu prirodnu atrakciju, koji u većem delu godine obiluje vodom. U zimskom periodu često se dešava da vodopad ostane bez vode, te alpinistima služi za odličan trening.

Štampa El. pošta

Spomenik prirode Ribnica

Spomenik prirode Ribnica je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Ovaj predeo izuzetnih lepota koji se proteže na 28 ha obuhvata Ribničku pećinu lociranu na kraju živopisne klisure reke Ribnice, manastir Svetih Apostola Petra i Pavla, škole koju je pohađao vojvoda Živojin Mišić i 13 zaštićenih stabala lipe.

Ribnička pećina je 1976. godine stavljena pod zaštitu države. Ona predstavlja jedinstven spaleološki objekat u Srbiji u kome se nalazi 15 vrsta slepih miševa (Chiroptera) zaštićenih kao prirodna retkost. Posetioci do ovog prirodnog bisera mogu stići preko novog visećeg mosta dužine 29 metara.

Manastir Svetih Apostola Petra i Pavla je spomenik kulture, čiji najstariji pomeni potiču iz 1657. godine kao ribnički manastir, a sam manastir je 1832. godine pretvoren u mirsku crkvu. Za vreme Kočine krajine crkva je spaljena, a tokom 19. veka biva ponovo obnavljana. Za poslednju obnovu 1823. godine zaslužan je knez Jovica Milutinović.

Štampa El. pošta

Crkva brvnara – daščara u Planinici

prvobitno je bila podignuta u Ribnici u prvoj polovini 19. veka odakle je preneta u Planinicu 1908-1909 godine. Na mestu crkve brvnare, u Ribnici, sagrađena je nova crkva od tvrdog materijala.

CRKVA U PLANINICICRKVA BRVNARA U PLANINICI

Štampa El. pošta

Crkva u Mionici

Crkva Vaznesenja Hristovog u Mionici izgrađena je 1856. godine. Građena je za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Kneginja Persida, supruga kneza Aleksandra, je crkvi darovala skupoceni krst na prestolu i darohranilnicu, koji kasnije bivaju uništeni od strane Austrougara. Za vreme Kolubarske bitke, toranj je služio i kao osmatračnica vojvodi Živojinu Mišiću.

Crkva je dobila status spomenika kulture 1962. godine. Pored crkve u registar upisano je i osam ikona, među kojima se nalazi i ikona Sv. velikomučenika Georgija- rad Jeremije Mihailovića iz Bajevca iz 1812.god.

Štampa El. pošta

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića u Struganiku

U Struganiku kod Mionice nalazi se Rodna kuća vojvode Živojina Mišića. Pod zaštitom države je od 1974. godine kao kulturno dobro od velikog značaja. Ovaj istorijsko-etnografski kompleks je sačinjen od kuće u kojoj se rodio i proveo detinjstvo proslavljeni vojvoda, koja je okružena svim ekonomskim zgradama.
U kući je rekonstruisan autentičan enterijer iz doba vojvode Živojina Mišića: u jednom delu su izloženi eksponati bibliografskog i vojno-istorijskog karaktera, a u drugom je stalna etnografska postavka u okviru koje se nalaze predmeti koji oslikavaju način života i kulturu tadašnjeg vremena.

Štampa El. pošta

  • 1
  • 2

ADRESA

dr Jove Aleksića, Mionica i Banja Vrujci bb

TELEFON

+38114 3422080

E-MAIL

tomionica@gmail.com

Rezervacije:

+38114 3422080

OSTANITE U TOKU

Prijavite se na našu mejling listu
Clear
Mionica | 21°C | Clear